Komplexní průvodce výběrem bezpečnostních světelných závěsů

Komplexní průvodce výběrem bezpečnostních světelných závěsů

Shrnutí

Tento článek pojednává o klíčových faktorech, které je třeba vzít v úvahu při výběru světelné clony, a poskytuje podrobného průvodce, který vám pomůže vybrat tu správnou světelnou clonu.

Komplexní průvodce výběrem bezpečnostních světelných závěsů
Hlavní součásti světelné opony
(1) Vysílač Systém světelné závory se skládá z vysílače, který vysílá několik paprsků infračerveného světla nebo viditelného světla a vytváří tak neviditelnou bezpečnostní bariéru.

(2) Přijímač Přijímač, který odpovídá vysílači, je vybaven fotoelektrickými snímači schopnými detekovat každý paprsek světla vysílačem.

(3) Montážní držáky Montážní držák umožňuje správné vyrovnání vysílače a přijímače, což je klíčové pro zajištění toho, aby systém přesně detekoval vnikající předměty.

(4) Propojovací kabely Propojovací kabely hrají zásadní roli ve funkčnosti a spolehlivosti bezpečnostních světelných závěsů. Jsou odpovědné za zajištění efektivního přenosu napájecích a komunikačních signálů mezi různými součástmi systému. Zde jsou některé kritické aspekty jejich role:

Napájení Dodávají potřebné napájení ze zdroje do jednotek vysílače a přijímače světelné závory a zajišťují, že systém zůstane funkční.

Přenos dat   Propojovací kabely usnadňují přenos dat mezi jednotkami světelné závory a řídicím systémem. Při přerušení světelných paprsků, indikujících přítomnost objektu, je tato informace odeslána prostřednictvím kabelů do řídicí jednotky, která následně zpracuje signál a spustí předdefinovaný bezpečnostní reakce.

  Systémová integrace Tyto kabely umožňují integraci bezpečnostní světelné závory s dalšími bezpečnostními součástmi stroje nebo řídicími systémy, což umožňuje koordinované akce a komplexní strategie ochrany.

  Diagnostika a komunikace Propojovací kabely mohou přenášet diagnostické informace ze světelných závor do monitorovacích systémů, což pomáhá identifikovat problémy, jako jsou problémy se zarovnáním, zablokování paprsku nebo systémové chyby, zajišťuje včasnou údržbu a minimalizuje prostoje.

Všechny tyto komponenty spolupracují na vytvoření neviditelné bariéry chránící paprsek

Když předmět, jako je ruka nebo tělo osoby, přeruší jeden nebo více světelných paprsků, přijímací jednotka toto přerušení detekuje (každý paprsek má odpovídající senzor v přijímací jednotce), tato informace je odeslána prostřednictvím kabelů do řídicí jednotky. jednotka, která následně zpracuje signál a spustí předem definovanou bezpečnostní reakci.
Bezpečnostní světelný závěs (AOPD: Active Optoelectronic Protective Devices) je účinnější ve srovnání s tradičními průmyslovými ochrannými zařízeními.
Bezpečnostní světelný závěs a ovladač DADISICK
Aplikace světelné opony
První bezpečnostní světelný závěs na světě se zrodil v roce 1952 a má více než 70letou historii. Bezpečnostní světelné závěsy a související produkty vytvořily stabilní průmyslový systém, technologie je stále vyspělejší a jsou široce používány v mnoha oblastech.

Od roku 2006 se DADISICK již 18 let věnuje výrobě, výzkumu a vývoji bezpečnostních světelných závěsů. S vynikající výrobní silou a konkurenceschopnými cenami poskytuje DADISICK řadu vysoce kvalitních produktů bezpečnostních světelných závěsů zákazníkům po celém světě. Během výrobního procesu DADISICK vždy klade na první místo zajištění kvality a dodržuje mezinárodní standardy, aby bylo zajištěno, že jeho produkty splňují přísné požadavky globálního trhu. Níže je uvedeno několik hlavních scénářů použití bezpečnostních světelných závěsů, které jsme shrnuli na základě našich rostoucích zkušeností zákazníků.

● Výrobní závody – Jsou instalovány kolem strojů, které představují potenciální hrozbu, jako jsou hydraulické lisy nebo robotická svařovací ramena, aby se předešlo zranění obsluhy.
● Montážní linky Bezpečnostní světelné závěsy mohou detekovat neoprávněný přístup nebo končetinu zasahující do nebezpečné oblasti a zastavit montážní linku, aby se předešlo nehodám.
● Balicí průmysl Zajišťují, že pokud někdo z jakéhokoli důvodu sáhne do stroje, například při údržbě nebo při odstraňování zaseknutí, stroj se zastaví, aby se předešlo zranění.
● Automobilový průmysl Používá se kolem těžkých a robotických montážních jednotek k ochraně pracovníků před pohyblivými částmi.
● Manipulace s materiálem Instaluje se kolem dopravníkových systémů k zastavení dopravníku, pokud je v nebezpečné oblasti detekována osoba nebo předmět.
● Obráběcí stroje Chrání obsluhu před zraněním způsobeným provozem řezacích, lisovacích nebo lisovacích strojů.
● Léčiva a zpracování potravin Používá se k udržení hygieny minimalizací kontaktu člověka s produkty a k zajištění bezpečnosti kolem strojů.
● Dřevoobrábění a kovoobrábění K ochraně před strojními zařízeními, jako jsou pily, lisy a nůžky, které mohou způsobit vážná zranění.
● Automatizované úložné a vyhledávací systémy pomáhají v přístupu k pohyblivým částem v těchto systémech.
● Čisté prostory V nastaveních, která vyžadují kontrolu kontaminace, omezují vstup a udržují integritu prostředí.
● 3D tisk Zajištění bezpečnosti operátorů před pohyblivými částmi ve velkých průmyslových 3D tiskárnách.
● Průmysl výtahů a eskalátorů Detekce předmětů nebo osob v cestě pohybujících se dveří nebo schodů, zabránění zachycení nebo zranění.
Několik důležitých aspektů, které je třeba vzít v úvahu při výběru světelné záclony
Krok 1: Vyberte úroveň bezpečnosti bezpečnostního světelného závěsu podle stupně nebezpečí, které vaše zařízení představuje pro lidi (Ve zkratce: Typ 4 je určen pro podmínky s vyšším rizikem , Typ 2 je vhodný pro prostředí s nižším rizikem ). Obrázek vpravo ukazuje výběrová kritéria pro úrovně zabezpečení.

Bezpečnostní světelné závěsy vyrobené společností DADISICK získaly řadu mezinárodních certifikací .

Krok 2: Určete velikost bezpečnostní vzdálenosti (vertikální vzdálenost od ochranné bariéry tvořené bezpečnostním světelným závěsem ke zdroji nebezpečí).

Krok 3: Vyberte rozteč optické osy. Pro ochranu prstů se obvykle volí vzdálenost 10 mm; pro ochranu dlaně je běžná 20 mm; pro ochranu nohou nebo těla se obecně volí rozteč 40 mm. Tyto zásady však nemusí platit, pokud je bezpečná vzdálenost velká. Principem je zajistit, aby se zařízení mohlo zastavit dříve, než se osoba dostane ke zdroji nebezpečí.

Krok 4: Vyberte vhodný počet optických os na základě vaší výšky ochrany (sudé číslo větší než 4).

Krok 5: Zvažte dobu odezvy světelné závory a určete, jak rychle musí závěs detekovat a reagovat na potenciální nebezpečí. Rychlá doba odezvy (obvykle měřená v milisekundách) je zásadní pro minimalizaci rizika nehod.

Krok 6: Vyberte typ výstupu signálu (např. PNP*2, NPN*2,Bezpečnostní relé ).

Krok 7: Vyberte rozteč paprsků (u bezpečnostních světelných závěsů s menšími rozměry průřezu je vzdálenost paprsků obvykle bližší, méně než 3 metry; pro ty s většími rozměry průřezu je vzdálenost paprsků obecně větší, větší než 3 metry)

Krok 8: Vyberte režim synchronizace mezi vysílačem a přijímačem (optická synchronizace: žádné spojení mezi vysílačem a přijímačem; drátová synchronizace: drátové spojení mezi vysílačem a přijímačem).

Krok 9: Vyberte konstrukční typ bezpečnostního světelného závěsu. Rozhodněte se, zda zvolit větší nebo tenčí profil a zda je potřeba bezpečnostní světelný závěs bez slepých zón.

Krok 10: Vyberte způsob instalace (k dispozici je několik možností instalace, včetně boční montáže ve tvaru L, horní a spodní montáže ve tvaru L, montáže konzoly na ocelovou trubku a koncového uzávěru se zabudovanými montážními otvory atd.).

Krok 11: Zvažte, zda bezpečnostní světelný závěs musí být odolný vůči elektromagnetickému rušení, obloukovému a laserovému rušení a také rušení denním světlem a zda musí být vodotěsný a prachotěsný v závislosti na provozním prostředí vašeho zařízení.
Instalace světelné opony
● Přísně dodržujte instalační manuál.
● Vyberte světelnou závoru vhodnou pro váš typ zařízení a požadavky na ochranu.
● Zvolte vhodné polohy vrtání, aby nedošlo ke snížení ochranného účinku v důsledku nesprávného umístění otvoru.
● Během instalace dodržujte určitou vzdálenost mezi dvěma sadami světelných závor, abyste zabránili vzájemnému rušení, pokud jsou příliš blízko.
● Po instalaci vyzkoušejte, zda se světelná závora může správně spustit a vyhodnoťte její ochrannou účinnost.
Služby zákazníkům
Když se nerozhodnete, kterou značku bezpečnostního světelného závěsu si vybrat, zvažte volbu DADISICK. Sestavili jsme produktovou příručku porovnávající výkon bezpečnostních světelných závěsů různých značek. Faktory, jako je doba odezvy, přesnost detekce, trvanlivost a další, jsou zahrnuty ke zvážení.

DADISICK nabízí služby výměny značek a poskytuje dokumenty pro srovnání výkonu pro bezpečnostní světelné závěsy různých značek. To vám může pomoci snadno najít nejvhodnější volbu mezi mnoha dostupnými značkami.
Budoucí vývojové trendy v oblasti světelných záclon
Technologie bezpečnostních světelných závor, jako klíčová technologie zajišťující bezpečnou interakci člověka a stroje, zaznamená budoucí vývojové trendy úzce související s inteligencí, adaptabilitou, komunikační interoperabilitou, flexibilitou a přizpůsobitelností, stejně jako energetickou účinností a ochranou životního prostředí.

Díky neustálému pokroku v oblasti umělé inteligence a technologií strojového učení se technologie bezpečnostních světelných závěsů stane inteligentnější a přizpůsobivější. To znamená, že systémy světelných závor budou nejen schopny detekovat a předcházet potenciálním nebezpečím v reálném čase, ale také se přizpůsobovat a optimalizovat podle změn v pracovním prostředí, aby se lépe přizpůsobily složitému průmyslovému prostředí.

Technologie bezpečnostních světelných závěsů bude v budoucnu klást větší důraz na komunikaci a interoperabilitu s jinými zařízeními. Prostřednictvím úzké integrace s dalšími systémy, jako jsou roboty a automatizační zařízení, mohou systémy světelných závor dosáhnout efektivnějšího sdílení informací a spolupráce, a tím zlepšit efektivitu a bezpečnost celé výrobní linky.

Pokud jde o flexibilitu a přizpůsobitelnost, budoucí technologie bezpečnostních světelných závor se zaměří více na splnění potřeb různých průmyslových aplikací. Tvar, velikost a způsob instalace světelných závěsů budou lépe nastavitelné, aby vyhovovaly požadavkům různých pracovních prostředí. Díky tomu budou bezpečnostní světelné závěsy flexibilnější a praktičtější, vhodné pro širokou škálu průmyslových scénářů.

Energetická účinnost a ochrana životního prostředí jsou navíc důležitými směry pro budoucí vývoj technologie bezpečnostních světelných závěsů. Přijetím energeticky účinnějších technologií a materiálů a také implementací inteligentního řízení spotřeby energie se výrazně zlepší energetická účinnost systémů světelných závor a efektivně se sníží provozní náklady. Navíc to pomůže snížit dopad na životní prostředí a podpoří udržitelný rozvoj průmyslové výroby.

A konečně, s rostoucí celosvětovou pozorností věnovanou průmyslové bezpečnosti bude budoucí vývoj technologie bezpečnostních světelných závěsů řízen globálními normami a předpisy. Zavedení jednotných bezpečnostních norem pomůže zlepšit konzistenci a srovnatelnost systémů bezpečnostních světelných závor v rámci odvětví a podpoří standardizovaný vývoj technologií.